Adviesbureau Schlief, uw financiele coach
 

Je studie

Studiefinanciering

Wie gaat studeren, ontvangt van de overheid een bijdrage in de kosten. De studiefinanciering die je ontvangt, is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je nog thuis bij je ouders, dan ontvang je minder dan wanneer je uitwonend bent. Waar je ook woont, doorgaans is de studiefinanciering niet voldoende om in je levensonderhoud te voorzien.

Gift of prestatiebeurs

De basisbeurs is in principe een lening die je met rente moet terugbetalen. Haal je echter je diploma binnen tien jaar, dan wordt de lening kwijtgescholden. Naast de basisbeurs is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. Of je die krijgt is onder meer afhankelijk van het inkomen van je ouders. Meer informatie
over studiefinanciering is te vinden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (www.ocwduo.nl).

Bijverdienen tot normbedrag

Wie voor zijn eigen levensonderhoud moet zorgen, heeft niet genoeg aan de basisbeurs. Daarom werken veel studenten naast hun studie. Let op: voor de studiefinanciering geldt een bepaald normbedrag dat je kunt bijverdienen zonder dat het consequenties heeft voor je basisbeurs. Kom je boven dat normbedrag, dan moet je (een deel van) je beurs terugbetalen.

De overheid gaat ervan uit dat je ouders meebetalen aan je studie. Maar dan moet dat geld er wel zijn, bijvoorbeeld op een spaarrekening of via een studieverzekering. Als financieel adviseur geven wij jou en je ouders graag een goed advies om ervoor te zorgen dat je op een prettige manier kunt studeren.